Escoltant el podcast 17 de Parlem de Moixons que fan en Màrius Domingo i l’Enric Pàmies de Birding Catalunya vaig poder escoltar en Màrius comentar sobre aquest llibre.
Ràpidament s’em va encendre la llumeneta i aprofitant una visita a la llibreria que tinc al costat del despatx a Sabadell La LLar Del LLibre, em vaig fer amb un exemplar.
Es un llibre fantàstic que m`ha fet pensar en l’Atles ornitonímic de les Illes Balears. Cosme Aguiló i Antoni Mestre que també és una obra colossal.
L’Andreu Carretero ens comenta que cada espècia d’ocell en català reb unes 17 denominacions diferents de mitjana! Lèspècie que en reb mes s la cuereta blanca amb 235!!! Seguida del pit-roig amb 159! Es extraordinària la riquesa del nostre llenguatge popular.
Comenta Carretero «La riquesa ornitonímica es directament proporcional a la seva relació amb el parlant: com més relació més riquesa».
L’autor fa una anàlisi exhaustiva i ens classifica les entrades amb:
Morfònims
Biònims
Topònims
Ergònims
Fagònims
Fonònims
Fenònims
i finalment
Epònims
Si teniu dubtes amb algun d’aquest mot no tindreu altre remei que llegir-vos aquesta magnífica obra.
Els noms dels ocells en el llenguatge popular català pretén, abans que el temps ho esborri, documentar la riquesa ornitonímica catalana, és a dir, les diferents maneres d’anomenar els ocells per part de la nostra comunitat lingüística, a més de la seva aparició en diverses manifestacions del llenguatge popular. Així, s’han recollit 6.816 sinònims de 387 espècies d’ocells salvatges, ferals o domesticats, i s’han consignat frases fetes, refranys, lèxic i argot, derivats, endevinalles, mimologismes, topònims i altres facetes on eren presents. El criteri d’admissió ha estat d’àmplia acollida i per descomptat que deu haver-hi encara material per afegir: el treball continua obert a noves incorporacions.
El llibre s’adreça tant a l’ornitòleg, expert o aficionat, com a l’interessat en el llenguatge. El primer hi trobarà valuosa informació de diversos aspectes dels ocells que es relacionen amb els noms (hàbitat, comportament, dieta…). El segon gaudirà amb l’exuberància dels sinònims i com aquests són subjectes de nombrosíssimes expressions del llenguatge català.