Aquest és el primer llibre que he llegit sobre ocells que m’ha deixat del tot sorprés i captivat.
Hi ha un munt de capítols on la Helen Macdonald busca la relació entre els ocells i els humans.
He après un munt de coses curioses i és un llibre que fa de molt bon llegir.
El vaig poder adquirir a Oryx per Sant Jordi del 22.
Aquí us en deixo una ressenya:
Un llibre lluminós i captivador sobre la nostra relació amb la naturalesa i sobre el que la fauna i la flora poden ensenyar-nos.
Quines lliçons podem aprendre de la fauna i la flora que ens envolten? En què s’assemblen les migracions de les aus i les migracions humanes? I els nius dels ocells i les incubadores? Quina relació hi ha entre les cuques de llum i la pantalla dels mòbils? Hi ha cap connexió entre una migranya i el canvi climàtic? I entre els cignes i la monarquia britànica?
Helen Macdonald reuneix en aquest volum una sèrie d’escrits sobre la relació dels éssers humans amb el medi natural. El resultat s’assembla a un d’aquells gabinets de curiositats o cambres de meravelles que van proliferar a l’Europa del segle XVI i en què es podien veure objectes sorprenents. Així, el lector assisteix a una trobada fortuïta amb un porc senglar, a una sessió d’observació ornitològica des d’un gratacel de Nova York, a una passejada nocturna per un bosc britànic o al debat sobre la pertinència o no de la cria d’ocells.
L’autora combina amb mà mestra la mirada científica i la literària, reflexiona sobre temes ecològics i humans –l’amor, el dolor, la superació de la pèrdua, la recerca de la bellesa–, evoca vivències i ens parla sense tòpics de plantes i animals. Un llibre lluminós.
«Un antídot per a la visió romàntica i reduccionista de la natura… Evita tota concepció simplista sobre la relació dels humans i la natura» (Parul Sehgal, The New York Times).
«Excel·lent… Sensibles i intel·ligents, aquests textos estan plens d’imatges meravelloses i de reflexions commovedores» (Justine Carbery, The Independent).
Vols vespertins. Helen Macdonald. Ed Anagrama 2021. 336 pàg.